Välkommen till Arctic Lavvo!

Vi kan anpassa ditt tält efter dina behov!

Praktiska tips för användning av lavvu!

Praktiska tips för användning av lavvu!

Lavvo ger många möjligheter och passar för alla typer av friluftsliv. De är enkla och snabba att sätta upp och är anpassade för både eldning med eld och ugn. Här är några praktiska tips för användning av lavvo.

Eldning i lavvo

En fördel med lavvon är att du kan ha en öppen eld inne i den. Om du ska ha en öppen eld bör lavvon helst placeras på öppet terräng, så att du får bästa drag och minst röknedslag. I mycket blåsiga områden måste man ändå söka skydd, undvik då att placera lavvon under backkanter eller i "dumpar". Vi rekommenderar att hitta en så torr och plan plats som möjligt, nära färskvatten.

Ibland kan en eld utveckla mycket rök, särskilt när man eldar med fuktigt trä och elden inte har fått riktigt fäste. När allt fungerar som det ska, bör dock inte lavvon fyllas med rök, rökloftet ska ligga högst upp. Eftersom all aktivitet inne i lavvon sker på marken i sittande eller knästående ställning kommer denna rök inte att störa.

OBS: Elda inte för stort!

Lavvoduken är av textil och kan ta eld om den utsätts för direkt värme eller för hög uppvärmning, all uppvärmning sker på egen risk, låt därför aldrig elden brinna med för hög låga. För att undvika okontrollerad lågning bör det alltid finnas tillgång till vatten i lavvon. En liten skvätt vatten eller lite snö dämpar snabbt elden utan att släcka den.

OBS: Lämna inte lavvon med brinnande eld!

Var särskilt försiktig med att inte låta brännbara saker ligga för nära elden. Sovsäckar, skor, vantar, strumpor och annat kläder brukar läggas vid elden för torkning, tänk på att det lätt kan ta eld! Många lavvor har brunnit ner genom åren, oftast för att de har lämnats med en brinnande eld och värmen har spridit sig till läder, sovsäckar och liknande. Du bör kontrollera om sådana förluster täcks av dina försäkringar.

Om matlagning:

För matlagning måste det riggas upp något att hänga kastrullerna på. Kedjor med höjdjustering och krok för kastruller och upphängning är väl lämpade för detta. Detta system har använts i århundraden av samerna för matlagning på eld och kallas riggi. Riggi ska hänga över tvärstängen eller i krysset. Det är också möjligt att använda en kaffekittelhållare, där kan du hänga kastruller över elden för matlagning samt stekplattor, grillgaller, stekpannor och liknande.

Om stark vind:

Stolpfästena bör användas vid dåligt väder. Vi rekommenderar att du spänner runt hela lavvon, på det sättet får stolpfästena jämn belastning och man undviker att barduner slits av. Lavvon bör inte lämnas utan tillsyn under en längre tid, kraftigt snöfall och stark vind kan orsaka skador på den.

Om dragförhållanden:

Det är inte bra för draget om duken täcks helt mot marken. Varmluft stiger upp från elden och det måste tillföras luft utifrån. Om allt är tätt nere kommer lufttillförseln att ske genom öppningen uppe, vilket leder till röknedslag. Låt det därför vara lite öppningar här och där vid marken för lufttillförsel.

När du skapar öppningar på duken bör det göras symmetriskt, till exempel på tre ställen. Om luften bara kommer från en sida kommer det att störa draget och få röken att virvla runt i lavvon. Av samma anledning bör dörren vara stängd när du eldar. Var luftningen ska komma ifrån för att få bästa möjliga rökt drag beror på placeringen i terrängen och inte minst väder och vind. Det brukar oftast gå bra att hitta rätt lösning och man blir bättre med tiden ju mer man övar.

Om stark kyla:

I Inre Finnmarken kan temperaturen sjunka ned till -50 grader Celsius på vintern. Trots detta levde familjer i kåta tidigare, året runt. Detta understryker kåtans förmåga vid krävande friluftsliv. För att ha det bekvämt under extrem kyla kan en innerduk vara isolerande.

Om du har en eld ska du använda stora stenar till eldstaden. När de stora stenarna värms upp avger de mycket värme även efter att elden har brunnit ut. Ris (kvistar) och skinn på marken gör kåtan varmare. Om du använder en rakkas (sovtält) kommer det också att hjälpa mot kylan. Kroppsvärmen kommer att kunna värma upp en rakkas till viss grad.

Lycka till på tur med lavvo!

Skriv en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.