Välkommen till Arctic Lavvo!

Vi kan anpassa ditt tält efter dina behov!

Underhåll

Vi tillverkar våra lavvos och gammer i ett slitstarkt bomull/polyestertyg. Tyget är impregnerat, rötbehandlat och skyddat mot UV-strålar. Bomull/polyesterblandningen gör att duken andas, impregneringen förhindrar att vattendroppar tränger in i duken.

Det bästa laboratoriet är naturen själv, och i över 30 år har Venors produkter testats noggrant. Vi har fått feedback om Venor lavvoer som har varit i aktivt bruk i över 20 år, det är kul! Klimatet och användningen har mycket att säga om hur lång livslängden blir. En lavvo eller gamme som permanent vänds upp vid kusten, där vind och saltstänk dominerar, kommer att ha en kortare livslängd än en lavvo eller gamme som används i ett torrare klimat, och som förvaras torrt mellan varje användning.

Hur underhåller du din Venor Lavvo och Venor Gamme?

Även om duken har UV-skydd kommer solen att bleka produktens färg med tiden. Vattentätheten bibehålls genom att duken återimpregnerar efter behov. Om användningen är stor (permanent uppskruvad lavvoer/gammer) rekommenderar vi omimpregnering årligen till vartannat år.

Har du fått ett jordslag på duken finns det en produkt som kan användas för att ta bort jordslaget. Lavvoer/gammer som står upp i fuktiga miljöer under lång tid är mer mottagliga för jordbävningar. Lavvo/gammen ska torkas efter användning och förvaras torrt för att undvika rötskador.

Hur impregnerar man?

Det går alldeles utmärkt att impregnera sig själv. Slå upp lavvoen/gammen en torr och mild dag. Borsta av jord, sand, kvistar, löv etc. och hitta impregneringen. Vi rekommenderar att du fyller impregneringen i en lågtryckspumpburk och spraya jämnt över hela lågnivån/intervallet. Använd en stege för att nå så långt upp som möjligt. Låt trasan torka utomhus i frisk luft.

Om du ska impregnera en stor lavvo kan du lägga duken på en presenning och impregnera. Duken måste lyftas upp för att torka. Det tar några dagar för impregneringslukten att avdunsta från lavvo/gammetyget.

För bästa resultat när du underhåller din Venor Lavvo eller Gamme rekommenderar vi följande procedur:

 1. Blanda Multivask 213M med vatten. Blandningsförhållande mellan 1:5 - 1:10
 2. Spraya på toaletten och låt verka i 5-15 minuter. (OBS! Viktigt att den inte torkar in)
 3. Skölj noga med vattenslang eller högtryckstvätt (rekommenderar högtryckstvättar, men var noga med att inte använda ett för kraftigt munstycke)
 4. Om allt inte blir rent kan du ta samma procedur igen, eventuellt blanda multiwash kraftigare i utsatta områden.
 5. Låt lavvo torka efter tvätt
 6. Impregnera med vår impregnering 460. Impregnera noggrant och kom ihåg att lavvon ska vara torr innan impregnering.
 7. Låt impregneringen torka.
 8. Applicera Fungicides 221H, blandat 1:5 med vatten. Det ska inte regna under appliceringen, men ytan på lavvo kan vara lätt fuktig.
 9. Fungicid bör torka in och INTE sköljas bort.

  Kondensation

  Kondens bildas när kall och varm luft möts. Vi har god erfarenhet av övernattningar i våra lavvon och gammers, och upplever inga större kondensproblem i våra produkter. Detta på grund av tygets förmåga att andas, i kombination med den goda uppvärmningsmöjligheten du har i låg och medeltemperatur. En ugn, eller en brasa, hjälper till att hålla den torr och fin. I de fall du sover i lavvoen/gammen, utan värme, kommer du att kunna känna lite fukt på lakanet och dagg på fönstren, detta torkar snabbt upp när du skruvar upp värmen.

  Ju högre luftfuktighet inne i lavvoen/gammen, desto mer kondens kan du få. Matlagning, torkning av kläder, fuktig mark, blöta skor och avdunstning från personerna inne i lavvoen/gammen kan orsaka ökad kondens.
  En innerväv kommer att isolera, och därmed ytterligare minska kondensproblemet. Dessutom kommer ventil(er) att vara till stor hjälp för att släppa ut ånga. Under tillagningen kan du öppna ventilerna eller lämna dörren på glänt. En botten/fuktspärr kommer också att bidra till ett torrare inomhusklimat.

  En 13 år gammel Venor Gamme, som har stått uten oppvarming før kuldeperiode. Kondensen har lagt seg som vakre iskrystaller på duken og stengene.
  En 13-årig Venor Gamme, som varit utan värme innan den kalla perioden. Kondensen har lagt sig som vackra iskristaller på duken och stängerna.

  Läckor

  När lavvo/gammen är helt ny kan små läckor uppstå i sömmarna under de första regniga dagarna då lavvo/gammen är öppen. Läckaget kommer från regnvatten som tränger in genom de små hålen i sömmarna. Vi använder en specialtråd som sväller och anpassar sig efter nålhålen, så att när tråden sväller stänger den igen nålhålen.

  Efter en tids användning kommer du att kunna uppleva att duken släpper in lite vatten, det är då dags att impregnera duken så att vattentätheten bibehålls.

  Venor Enstangslavvo ute i første regn.
  Venor Enstangslavvo ute i första regnet.

  Reparationer

  Vi utför stora som små reparationer på lavvoer och gammer (och eventuellt andra syprodukter). Om du har otur att få en reva i duken är det för det mesta inga problem att laga. Vi kan byta fönster, byta rörgenomföringar, byta blixtlås, reparera spröjs och mycket mer. Vi reparerar dukar i alla "åldrar", men det händer ibland att duken är i för dåligt skick för att vi ska kunna rekommendera reparation. Om det är en reklamations-/garantifråga betalar vi självklart frakt till och från oss. Det ska vara säkert att handla hos oss.