Välkommen till Arctic Lavvo!

Vi kan anpassa ditt tält efter dina behov!

Expeditionen till Bouvetön vid Antarktis.

Expeditionen till Bouvetön vid Antarktis.

Vi på Arctic Lavvo är stolta över att sponsra en expedition till Bouvetön, världens mest isolerade ö.

Bouvetön ligger i södra Atlanten, cirka 2000 kilometer söder om Sydafrika och ungefär 1900 kilometer norr om Antarktis. Ön är obebodd men används som forskningsstation och för meteorologiska observationer. Den är också ett mål för extrema expeditioner.

 

Bouvetøya har en total yta på cirka 58 kvadratkilometer och består huvudsakligen av ett vulkanberg med höga, branta klippor. Klimatet på ön är extremt med låga temperaturer och mycket vind. På grund av dess isolerade läge och otillgängliga terräng har ön varit svår att utforska och lite är känt om den.

 

 

Vi på Arctic Lavvo är stolta över att ha haft möjlighet att bidra till denna Bouvetøya-expedition till 3Y0J. 3Y0J är en DXpedition, vilket innebär en grupp radiointresserade som reser till en plats med dålig eller ingen radiokommunikation för att göra kontakt med så många andra radiointresserade som möjligt.

DXpeditioner är populära bland radiointresserade eftersom det ger dem möjlighet att kommunicera med andra radiointresserade från hela världen, särskilt från platser som är svåra att nå eller har dålig täckning. Expeditionen kommer att ledas av erfarna radiointresserade med lång erfarenhet av att genomföra sådana DXpeditioner. De har med sig avancerad utrustning för att säkerställa att kommunikationen går så smidigt som möjligt.

 

Arctic Lavvo får delta

Arctic Lavvo fick möjligheten att vara en del av äventyret hösten 2021. Då kontaktades vi med en förfrågan om lämpliga tält som kan klara de extrema förhållandena på Bouvetøya. Några av kraven som måste uppfyllas var:

  • Tältet måste vara lätt att sätta upp
  • Så lätt som möjligt när det är packat för transport.
  • Motståndskraftigt mot stark vind och vindbyar
  • Motståndskraftigt mot regn (Bouvetøya ligger nära Antarktis, men har fortfarande måttliga regnskurar)
  • Möjlighet för värmare
  • Har ventilation

Totalt behövde de tre stora tält. Gruppen har erfarenhet av att använda lavvu på Svalbard och det gör att Venor Gamme övervägs. Venor Gamme är inget lättviktstält, men uppfyller annars kraven väl. De är 13 personer som ska på expeditionen och behöver därför en sovplats, en uppehållsplats och en arbetsplats för radiooperatörerna. Eftersom expeditionen ska till världens mest ödsliga plats, så är valet av utrustning noga genomtänkt för att hitta den bästa utrustningen.

Efter några månaders dialog och diskussion om vad som skulle vara den bästa lösningen för expeditionen kommer vi fram till ett svar. Tre Venor Gammer med specialanpassningar för extremväder. Två av dem ska kopplas samman med en vindfångare, det blir uppehålls- och arbetsplatsen. Det tredje Venor Gammen ska användas som sovplats, sovtältet kommer att stå för sig själv.

Överst ser du några skisser vi gjorde tillsammans med expeditionen för att diskutera lösningarna. Vinden på Bouvetøya kommer oftast från samma riktning, och specifikationerna planeras därefter. Konfigurationen i exempel 4 är den expeditionen väljer för gammen som ska kopplas samman.

Alla gammer och vindfång kommer också att ha specialanpassningar för extremt väder. Det inkluderar extra breda stormskärmar, dubbla bardunfästen och barduner, fästpunkter inuti för stängeluppsättning och liknande. Säkerheten är högsta prioritet och möjligheten att skräddarsy tälten gör det möjligt att anpassa gammen efter deras säkerhetsbehov. Innan alla tält tillverkas ska en Venor Gamme testas för att säkerställa att den uppfyller alla krav.

 

Testing

Vi producerar en gammme med vindfång i januari 2022. Det kommer att vara en av tälten som efterhand ska kopplas samman. Detta tält kommer att testas under vintern för att säkerställa att det uppfyller alla specifikationskrav. Efter två månaders testning får vi bekräftelsen. Venor Gamme är tältet som ska användas på expeditionen!

 

Vi sätter igång och tillverkar de två följande gammer och några extra tillbehör som inte behövdes under testningen men som ska med på expeditionen. Vi måste vara snabba för att få dem klara till träningslägret. De ska nämligen öva på att sätta upp lägerplatsen, radioutrustning och liknande i maj 2022.

 

Träning

Det är inte bara viktigt att ha den bästa utrustningen, utan också att ha god kunskap om dess användning. Därför kommer alla deltagare i expeditionen att lära sig allt om hur utrustningen fungerar. Tält och utrustning kommer att övas på, sättas upp, tas ner och så vidare. Alla är nöjda och ser fram emot expeditionen. Efter träningen packas utrustningen ned och placeras i en container. Containern transporteras till Falklandsöarna, utgångspunkten för resan.

 

 

Resan fortsätter

Nu är planen för expeditionen att träffas i London tidigt i januari 2023. Där kommer de att samlas, ha möten med sponsorer och liknande innan de fortsätter till Falklandsöarna. Det brittiska flygvapnet, RAF (Royal Air Force), bistår med flygning till Falklandsöarna. På Falklandsöarna kommer de att ta några sista kurser, sedan packa all utrustning över till båt innan de börjar expeditionen till Bouvetön med båt. De beräknar att starta resan till Bouvetön i mitten av januari 2023, ungefär 2 veckor senare kommer de att vara framme och börja en 22 dagars vistelse på Bouvetön.

Vi hoppas att de kommer att ha en framgångsrik och minnesvärd resa. Vi önskar dem lycka till och hoppas att de kommer att kunna göra kontakt med så många radioamatörer som möjligt från denna isolerade del av världen. Vi uppdaterar bloggen så snart vi vet mer och följer med spänning hur det går för 3Y0J DXpedition till Bouvetön.

Skriv en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.