Välkommen till Arctic Lavvo!

Vi kan anpassa ditt tält efter dina behov!

Vad är en lavvu?

Vad är en lavvu?

En samisk lavvo är en typ av tält som används av samiska folkgrupper i Nordeuropa. Lavvoen är en del av samisk kulturarv och har använts i årtusenden av samiska nomader för att skydda sig mot klimatet i det kalla Norden.

 

Lavvo är en stor, rund tältform med en konformad takkonstruktion. Den består av en ram av träpinnar som är täckta med skinn eller tyg. Skinnen som används kan vara från djur som ren, får eller hjort och ger en varm och behaglig atmosfär inuti lavvoen. Moderna lavvoer använder idag textilier istället för skinn.

 

Traditionellt sett användes lavvoen som bostad av samiska nomader och deras familjer. Människor kunde bo i lavvoen i månader i sträck, och den flyttades från plats till plats efter behov. Idag används lavvoen fortfarande av samiska nomader, men den används också som tält av friluftsentusiaster på utflykter, på festivaler och andra evenemang där man vill återskapa en autentisk samisk upplevelse.

 

Lavvoen har också en stark symbolisk betydelse för samiska folkgrupper. Den representerar samernas historia och kulturarv, och ses ofta som en del av deras nationella identitet. Många samiska människor känner en stark koppling till lavvoen, och den har en central plats i deras kulturella sedvänjor och traditioner.

Sammanfattningsvis är en samisk lavvo en viktig del av samisk kulturarv och en unik del av den nordiska landskapet. Den ger en inblick i hur samiska nomader har levt i årtusenden, och fortsätter att vara en viktig del av samiskt liv och identitet idag.

Skriv en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.