Välkommen till Arctic Lavvo!

Vi kan anpassa ditt tält efter dina behov!

Vad är en gamme-tält?

Vad är en gamme-tält?

Helårstältet Venor Gamme är en vidareutveckling av en lavvo. Med inspiration från den enkla formen av jordhytter är Venor Gamme ett helårstält med en solid konstruktion.

 

Torvgammens historia
Gamme, goahti på nordsamiska, är en mycket gammal bostadsform. Den är ofta förknippad med samer men har använts av alla människor över hela landet sedan de kom till Norge. De flesta kanske förknippar gamme med torvgamme. Torvgamme har ett stomme av trä täckt med torv eller jord.

Torvgamme användes året runt som familjebostäder i samiska områden. Vanligtvis var gammen ett rum med eldstad i mitten. Det hände att större gammar med uppdelning av flera rum byggdes, till exempel när familjen behövde plats för husdjur.

För att bygga en torvgamme som de byggde förr måste först en träram sättas upp. Därefter staplas alar och torv lager på lager från botten av stommen och uppåt. Alar fungerar som en fuktspärr och torven är isolerande. Det är mycket arbete och tungt fysiskt men å andra sidan har man en bostad som står stadigt i flera decennier så länge den underhålls.

 

 

Venor Gamme
Venor Gamme kan ses som en modern tolkning av torvgammer. Det är ett helårstält med en rund form och en självbärande konstruktion som gör tältet mycket stabilt i starka vindar och krävande väderförhållanden. Tältet har en kraftig aluminiumstomme med användarvänliga klickanslutningar. När gammen är uppsatt är den mycket rymlig, utvecklad för nordiska förhållanden och avsedd att användas med tältugn.

Några skulle beskriva Venor Gamme som det närmaste man kan komma en transportabel stuga, och det är en bra beskrivning. Venor Gamme har behållit lavvoens cirkulära grundplan, men väggarna är nästan lodräta. Detta gör att hela tältet har ståhöjd och utnyttjar utrymmet optimalt. Det är inga problem att sätta in fältbäddar, stolar och bord om du vill. Du har fortfarande gott om plats. Inuti gammen är det varmt och skönt, en bra plats att komma tillbaka till efter en lång dag ute.

 

Venor Gamme är närodlat och tillverkat i Norge, vilket ger dig både kvalitet och säkerhet för en solid och säker produkt. Gammen bygger på traditioner och generationer av erfarenhet. Tältet håller mycket hög kvalitet och är en utmärkt utgångspunkt för fantastiska turer och naturupplevelser. En unik självbärande konstruktion gör att tältet står mycket stabilt i stark vind och utmanande väderförhållanden. Du kan vara säker på att med Venor Gamme som lägerplats håller du dig torr, trygg och varm under alla årstider!

Skriv en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.