Välkommen till Arctic Lavvo!

Vi kan anpassa ditt tält efter dina behov!

Underhåll av lavvu och gamme

Underhåll av lavvu och gamme

Våra lavvoar och gammer är tillverkade i ett slitstarkt bomull/polyester-tyg. Tyget är impregnerat, rötskyddat och skyddat mot UV-strålar. Blandningen av bomull/polyester gör att duken andas bra, impregneringen förhindrar vattendroppar från att tränga igenom duken. Därför är duken både vattentät och andningsbar.

Generellt sett behöver duken lite underhåll. Här är några punkter som är bra att känna till:

  1. Se till att duken är torr när du förvarar den. Om det inte är torrt väder när lägerplatsen packas ihop kan man till exempel packa upp duken hemma och hänga den att torka i en garage eller liknande.
  1. När du ser behovet av det, måste duken re-impregneras. Impregneringen som bör användas är silikonbaserad textilimpregnering, en sådan impregnering finns oftast att köpa i butiker eller kedjor. Vi säljer också impregnering, kolla vår webbutik eller kontakta oss för att köpa.

Behovet av re-impregnering kommer att variera beroende på klimatet där du använder lavvon eller tältet och hur mycket produkten används. Vi har erfarenhet av att kunder som har en lavvo eller tält permanent uppsatt, som till exempel förskolor som använder Traditionell Lavvo som sin fasta lägerplats, måste impregnera ungefär varannat år. Om du inte har din lavvo eller tält permanent uppsatt, behöver du inte impregnera din produkt inom den närmaste framtiden. Se till att duken är torr vid förvaring och du kommer förmodligen inte behöva underhålla den på flera år.

 

Osäker på när det är dags för impregnering?  

Om du upplever att det läcker in vatten är det dags att impregnera duken. Kom ihåg att vattenläckage är annorlunda än kondens. Om man inte eldar i lavvon eller tältet kan det bildas kondens på insidan, kondensen kommer att torka bort när man värmer upp och duken kommer att släppa ut kondensen efter en stund med eldning eftersom den andas. Kondensen kommer att försvinna snabbare om man ventilerar bättre med till exempel topphatten öppen, ventil öppen eller dörren halvöppen.

 

Hur impregnera?

Se till att duken är torr. Slå upp lavvon eller tältet på en torr och mild dag. Borsta av jord, sand, kvistar, löv och liknande. Vi rekommenderar att fylla impregnering i en lågtrycksspruta och spraya jämnt över hela duken. Använd gärna en stege för att nå så högt upp som möjligt. Låt duken torka utomhus i frisk luft. Det är också möjligt att lägga duken på en presenning för att impregnera.

Skriv en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.